неделя, 1 януари 2017 г.

Последните оцелели


Имам тази книга точно от шести февруари тази година. Приключих с четенето й съвсем наскоро, а с препрочитането й - вчера. Трябваха ми близо 9 месеца за да свърша тази работа..!
 Сюжета е интересен и от части оригинален, макар и с нотка баналност в себе си. Разказва се за семейство с четири деца. Майката наскоро е започнала работа в болницата и я викат по спешност там; бащата заминава за Пуерто Рики за погребението на бабата на главния герой - Алекс. Алекс Моралес е вторият най-голям син в семейството, който е на работното си място, когато астероид се блъска в Луната. Тогава всичко се променя. Оставен на произвола на съдбата, заедно с двете си по-малки сестри - Бри и Джули - той се чуди как да оцелее и да опази живота на сестрите си. Парите вече не струват нищо. Консервите с храна и алкохола са най-високо ценената и използвана валута. Както и съкровищата задигнати от стотиците умиращи на ден хора. В опит да опази последните си близки, Алекс е принуден да краде..от мъртвите. И не само..

Ако трябва да съм честна, се колебая в оценката си. Но все пак давам 4/5. Ще си призная с неохота, че ми беше малко тежка. Заради прекаленото натрапване на христянството в тази книга, някак си първите стотина страници ме разкъсваха в дилема дали да я допрочета. В крайна сметка го направих и Господи, наистина не съжалявам! След 150тата страница книгата толкова те грабва, че се чудиш въобще дали да ядеш, спиш, дишаш, докато не я прочетеш. А края е толкова тъжен, че наистина се разревах, защото колкото и да ме дразнеха на моменти някои персонажи..беше ми трудно да се разделя с тях по такъв начин. И въпреки това, края е страхотен! Авторката е избрала перфектния момент, в който да спре. Адмирации, Сюзан!

Прочетете тази книга, няма да съжалявате. Ако в началото ви е трудна или тежка, дори скучна - дайте си време. Прочетете я от кора до кора. После я препрочетете, ако трябва. Защото след втория прочит, вече всяка дума има смисъл!
 Ще се радвам да чуя и какво мислите вие за нея, ако някой от вас я е чел - какво е вашето мнение?

Няма коментари:

Публикуване на коментар