петък, 14 октомври 2016 г.

Делириум на Лорън Оливър

Попаднах на заглавието "Делириум" преди около две години. Започнах я, но нещата в началото се развиваха малко бавно и я зарязах. По-късно същата година я започнах отново, но уви, сполетя я същата участ. Това лято обаче я изчетох от кора до кора за два дена. Специфичното при тази книга е, че трудно се започва, но започнеш ли я,  не искаш да спираш да четеш.
"Делириум" е една романтична антиутопия. Лорън Оливър ни разкрива САЩ в бъдещето, където любовта е обявена за болест и всеки един човек трябва да се подложи на лечение щом навърши 18. Правителството постоянно набива в главите на хората колко опасна е любовта, плашат ги и ги държат под постоянно наблюдение. Главната героиня-Лена мечтае да бъде излекувана. Брой дните до процедурата си и се надява лечението да я оттърве от демоните на миналото й. За това тя е добро, примерно и послушно момиче. Докато не среща Него. Той преобръща света й само с една целувка и две думи( то не че на едно момиче му трябва повече). Малко по малко тя започва да вижда ясно света около себе си и в нея се заражда една цел-да избяга.
Корицата на книгата изглежда простовата и не те грабва особенно, но тя е една от малкото напълно отговарящи на сюжета корици. Колкото до заглавието - делириум звучи като много замотана дума с много замотано значение. И ако отворите Уикипедия( както направих аз) ще се замотате още повече. С прости думи делириумът е синоним на лудостта. Името на заглавието идва от това, че за обществото в книгата любовта е делириум. Честно казано в началото за мен беше трудно да си представя свят без любов, но Лорън ми разкри един доста подтискащ свят и ме накара да си го представя доста образно. Оценката ми е 4/5. Описанията ми дойдоха малко в повече. Иначе всичко друго беше перфетно. Геройте-разкрити докрай пред читателя, сюжета-добре конструиран и увлекателен, дори любовната история не беше прекалено сладникава както се очаква.
Не се заблуждавайте-това не е любовен роман. Това е антиутопия, която ще ви заплени. Само се пазете, делириумът е заразен!         М.Д.


Няма коментари:

Публикуване на коментар